Regeringen förnyar sina ansatser för ett nationellt e-legitimationssystem

Regeringen förnyar sina ansatser för ett nationellt e-legitimationssystem

Legitimationer och rätten till privatliv är ett ständigt återkommande tema i både näringslivet och förvaltningen. Legitimation är i vissa avseenden motsatsen till anonymitet, och anonymitet (rätten att vara hemlig och bli lämnad i fred) har länge utgjort en grundpelare för i alla fall svensk doktrin om rätten till privatliv.

Dataskydd, privatliv och legitimation behöver dock inte vara ses som polära motsatser, och kring detta har det funnits en aktiv diskussion i vissa delar av förvaltningen sedan 2010.

I grunden för projektet med en svensk e-legitimation som kapsejsade 2015 låg tanken att det är orimligt att ett relativt fåtal privata aktörer (banker) ska kontrollera hur svenska privatpersoner får tillgång till en offentlig identitet, det vill säga ett bevis för att de är den de säger att de är. Svensk e-legitimation syftade till att skapa ett nationellt system som liknar Skolfederationen beskriven i Integritetskommitténs utredning SOU 2016:41 kapitel 7.5. Detta visade sig rimma illa med stora statliga myndigheternas förväntningar på legitimation och identitet, och något politiskt ledarskap i motstånd till myndigheternas konservatism kunde inte uppbringas.

Den nya utredningen ska bland annat titta på förutsättningar för e-legitimation i förhållande till Mina meddelanden, en statlig tjänst för elektronisk korrespondens till myndigheter.

Även om det inte uttryckligen framgår av direktiven, är det tydligt att uppdraget kommit till med anledningen av förra höstens beslut att utesluta Sveriges gemensamma nät för forskning och utbildning (SUNET) ur tjänsten.

Utredningens huvudsakliga syfte är att öka användningen av e-legitimation. Varför detta är önskvärt framgår inte. I Danmark har man uppnått större användning med hjälp av tvång (man förhindrar enskilda från att kontakta myndigheterna med andra medel än genom e-legitimation), vilket enligt Dataskydd.net vore en olycklig väg framåt i Sverige.

Dataskydd och privatlivsfrågor ingår inte i utredningsuppdraget alls, utom som bihang till uppdraget att utreda konsekvenser för "integriteten" (det är otydligt om "integriteten" är integriteten i statens egna dataregister, eller enskildas konceptuella rätt till en makt över sin egen identitetsutveckling). Utredningen kan förväntas ytterligare bidra till eftersättandet av dataskydd och privatliv som observerats av Datainspektionen i ett remissyttrande på Digitaliseringskommissionens slutbetänkande, och i Integritetskommittéens delbetänkande SOU 2016:41.

Dataskydd.net är av uppfattningen att det krävs en bredare ansats till e-legitimationsfrågor än små, bitvisa utredningar. De stora frågorna rör om ett enhetligt identitetssystem alls är nödvändigt, på vilket sätt de statliga myndigheterna knyter näringslivet till sina egna identitetshanteringssystem, när och hur det är befogat att autentisera enskilda samt i vilken utsträckning man behöver extern spårbarhet av enskildas kontakter med myndigheter (det vill säga - är kontakten med en myndighet någonting mellan enskilda och myndigheter, eller är det befogat att tredjeparter såsom banker eller andra företag kan kartlägga och profilera enskilda baserat på deras myndighetskontakter) och vad skillnaden mellan identitet, roller och autentisering är. 

Läs mer:

Kommittédirektiv 2016:39, Effektiv styrning av nationella digitala tjänster i en samverkande förvaltning

http://www.regeringen.se/rattsdokument/kommittedirektiv/2016/05/dir.-201...

Datainspektionen, Integritetsskydd kan inte vara en särfråga när Sverige satsar på digitalisering (16.05.2016):

http://www.datainspektionen.se/press/nyheter/2016/integritetsskydd-kan-i...

SOU 2016:41. Hur står det till med den personliga integriteten? – En kartläggning av Integritetskommittén

http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/20...

Ny Teknik, Fiasko för regeringens e-leg (14.12.2015):

http://www.nyteknik.se/nyheter/fiasko-for-regeringens-e-leg-6343129

Publikt, "Nämnden har misslyckats med uppdraget" (04.02.2016):

http://www.publikt.se/artikel/namnden-har-misslyckats-med-uppdraget-18513

SUNET, Sunet stängs av från Skatteverkets tjänst Mina Meddelanden (27.11.2015):

https://www.sunet.se/sunet-mina-meddelanden/

E-legitimationsnämnden, Frågor och svar om eID 2016:

http://www.elegnamnden.se/fragorsvar/fragorochsvaromeid2016overgangstjan...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).