OBS! Föreningen Dataskydd.net upplöstes i maj 2024. Sidorna kan innehålla brutna länkar och information som är inaktuell.

Brexit och dataskydd - vad händer nu?

Brexit och dataskydd - vad händer nu?

Uppdatering: Se också Open Rights Groups uttalande i EDRi-grammet.

Torsdagen 23 juni fick de i Storbritannien som vill lämna EU-samarbetet majoritet i en folkomröstning. De ekonomiska och politiska konsekvenserna av engelsmännens önskan att lämna EU-samarbetet innefattar konsekvenser för dataskyddsförordningen. Många företag som är baserade i Storbritannien har verksamhet i övriga Europa, men alla européer påverkas också av den brittiska regeringens ofta negativa inställning till enskildas rätt att inte utsättas för hemliga tvångsmedel, hemlig övervakning och risker för IT-säkerhet.

Brittiska politiska ledare har tidigare under året uttryckt en önskan om att lämna även Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter bakom sig. Av olika, framför allt ekonomiska, skäl, lär det dock bli så att Storbritannien behöver förhålla sig till de europeiska dataskyddsreglerna i alla fall.

Den nya dataskyddsförordningen som träder i kraft i maj 2018 innehåller ett förstärkt skydd av privatpersoners rättighet att kunna förvänta sig att företag som de är kunder hos inte överlämnar information om dem godtyckligt till utländska myndigheter. Det kommer bli svårt för Storbritannien att få till ett beslut liknande PrivacyShield-beslutet med EU-kommissionen om de inte följer europeisk dataskyddsrätt.

Trots löften från brittiska politiker om att de ska utnyttja så många undantag i dataskyddsförordningen som möjligt, visar också ny statistik från brittiska dataskyddsmyndigheten ICO att konsumenters och enskildas förtroende för företags och myndigheters hantering av data är väldigt låg. Bara 22% av privatpersoner tror till exempel att reklamindustrin behandlar dem på ett schysst sätt med avseende på datasäkerhet. Högst förtroendesiffror får banker, med 53%. Att enskilda och konsumenter bara i 20% av fallen tror att lagstiftningen är tillräcklig för att man ska kunna lita på företag och myndigheter kan vara en anledning för Storbritannien att respektera ett starkt dataskydd oavsett Brexit.

Läs mer:

ICO Annual Track Report 2016 (16.06.2016):

https://ico.org.uk/about-the-ico/our-information/research-and-reports/in...

The Register, Brexit and data protection: A period of shock and reflection (24.06.2016):

http://www.theregister.co.uk/2016/06/24/brexit_and_data_protection_a_per...

Europaportalen, Ledande brittisk minister: Vi måste lämna Europakonventionen (26.04.2016):

http://www.europaportalen.se/2016/04/ledande-brittisk-minister-lamna-eur...

European Commission decisions on the adequacy of the protection of personal data in third countries:

http://ec.europa.eu/justice/data-protection/international-transfers/adeq...

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).