Ny statlig utredning om dataskydd i socialförvaltningen

Ny statlig utredning om dataskydd i socialförvaltningen

Samtidigt med utredningen om dataskyddsförordningen, integritetskommitténs kommande betänkande om åtgärder för stärkt integritetsskydd och ett antal andra utredningar som Dataskydd.net skrivit om, har regeringen nu tillsatt en statlig utredning om dataskydd i socialförvaltning. Det handlar om hur man ska anpassa registerförfattningarna i socialförvaltningen till EU:s nya dataskyddsförordning.

Utredningsuppdraget handlar framför allt om hur regeringen behöver skriva om lagstiftningen för att ingenting ska behöva förändras i myndigheternas nuvarande personuppgiftshantering. En specifik uppmaning att titta på hur man kan begränsa enskildas förstärkta rättigheter att få information och kunskap om hur deras information används i verksamheten samt för beslut som riktas mot dem ingår i uppdraget.

På ett allt för typiskt och visionslöst sätt ställer man effektivitet mot dataskydd, och menar att näringslivet inte får begränsas att hitta nya sätt att använda personuppgifter som de förvärvat i sina kontakter med socialtjänsten och vården.

Dataskydd.net kommer dock att verka för att utredningen ska ta upp viktiga frågor om huruvida de förväntade effektivitetsvinsterna av försämrat dataskydd faktiskt realiserar sig. Det är också dags att Socialdepartementet trappar upp sina ambitioner för inbyggd integritet: i stället för att åẗeruppliva "integritetsfunktionen" från SOU 2014:67, skulle man till exempel kunna föreslå en genomgång av IT-system i socialtjänsten enligt den checklista för inbyggd integritet som Datainspektionen tog fram 2012.

Läs mer:

Kommittédirektiv 2016:52, Dataskyddsförordningen – behandling av personuppgifter och anpassningar av författningar inom Socialdepartementets verksamhetsområde

http://www.regeringen.se/rattsdokument/kommittedirektiv/2016/06/dataskyd...

SOU 2014:67, Inbyggd integritet inom Inspektionen för socialförsäkringen:

http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/20...

Datainspektionen, Inbyggd integritet:

http://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/inby...

Dataskydd.net, Integritetsutredningarnas år 2016 (11.04.2016):

https://dataskydd.net/nyheter/2016/04/11/integritetsutredningarnas-ar-2016

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).