Dataskydd.net avslutar sitt första projekt för en webb med bättre dataskydd

Dataskydd.net avslutar sitt första projekt för en webb med bättre dataskydd

I augusti avslutade Dataskydd.net sitt projekt att utveckla verktyget Webbkoll och genomföra granskningar av kommuners hemsidor.

Konkreta verkningar av vår kommungranskning ser ut att vara att sex nya kommuner över sommaren skyddat sina besökare mot referrersläckor. Allt fler kommuner använder också krypterade anslutningar. Det är vi nöjda med.

Både Webbkoll och kommungranskningen har också fått positiva tillrop när vi varit ute och pratat om verktygen, projektet och anledningarna till att vi engagerar oss på konferenser för webbutvecklare, front-end-utvecklare, back-endutvecklare och dataskyddsforskare.

Även om webbsidor bara är en liten del av den infrastruktur hos företag och myndigheter som påverkar privatpersoners möjligheter att utöva sin rätt till dataskydd, är det en av de första infrastrukturerna som privatpersoner möter när de själva söker kontakt med företagen och myndigheterna. Några lärdomar vi har dragit är att billiga och enkla metoder att skapa ett bättre dataskydd inte behöver vara så billiga och enkla om de inte ingår i ett standardpaket för upphandlingar. Tekniskt har vi även bidragit till att flera buggar i de verktyg vi använt för att genomföra kartläggningarna (PhearJS och OpenWPM) har lösts. Vi är nu peppade på att utveckla samarbeten med andra för att få till stånd fler kartläggningar och listor - och vi hoppas att fler privatpersoner kommer kunna använda verktyget för att ställa krav på sina webbmasters.

Läs mer:

Dataskydd.net:s Webbkoll:

https://webbkoll.dataskydd.net

Dataskydd.net:s kommunundersökning:

https://dataskydd.net/kommuner

Dataskydd.net:s projektrapport hos internetstiftelsen:

https://www.internetfonden.se/dataskydd-pa-webben-for-offentlig-sektor/

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).