OBS! Föreningen Dataskydd.net upplöstes i maj 2024. Sidorna kan innehålla brutna länkar och information som är inaktuell.

EU-dom om upphovsrätt uppmuntrar id-kontroller av wifi-användare

EU-dom om upphovsrätt uppmuntrar id-kontroller av wifi-användare

EU-domstolen beslutade i början av september att ett rimligt föreläggande mot en tillhandahållare av trådlösa nätverk i till exempel en klubblokal, på ett kafé eller i en butik, är att tillhandahållaren ska lösenordsskydda sitt nätverk och göra tillgången till lösenordet avhängigt att den som vill använda nätverket visar foto-legitimation. Dessa förelägganden kan utdömas ifall en upphovsrättsinnehavare inför en domstol kan påvisa att det är sannolikt att ett upphovsrättsintrång begåtts genom nätverket.

I princip har EU-domstolen också sagt att en hotspot-leverantör inte kan hållas ansvarig för upphovsrättsintrången. Dataskydd.net är ändå oroade för den rättsliga utvecklingen av ett huvudsakligt skäl:

EU-domstolens avvägning mellan olika intressen förutsätter att alla inblandade parter har en lika möjlighet och villighet att försvara sig själva eller sina kunder i domstol. I själva verket kan man anta att hotspot-ägare i de flesta fall inte är intresserade av rättsstrider. Istället för att gynna en utveckling mot inbyggt integritetsskydd och integritetsskydd som standard, är domen en uppmuntran till hotspot-leverantörer att införa obligatoriska identitetskontroller för de som vill surfa i förebyggande syfte.

Å andra sidan erkänner EU-domstolen i samma domslut att identifieringstvång sannolikt uppfattas som ett hot av de som vill använda nätverket på en hotspot. Om hotspot-leverantörer i hög utsträckning skulle stå på sig, och inte standardisera mot legitimationskontroller i frånvaro av föregående rättsligt föreläggande, kan det tjäna som en illustration av legitimationens inneboende makt.

Läs mer:

EU-domstolens pressrelease (15.09.2016):

http://curia.europa.eu/jcms/jcms/p1_226397

EU-domstolens domslut i Mc Fadden, C-484/14 (15.09.2016):

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=183363&pa...

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).