· Amelia Andersdotter

I september publicerade organisationen Statewatch ett frågeformulär som EU:s ministerråd skickat till alla justitie- och/eller inrikesministrar i EU om kryptering. Flera europeiska civilsamhällesgrupper försökte ta reda på vad enskilda medlemsstater rapporter - och Dataskydd.net bidrog med en begäran om utlämning av offentlig handling i Sverige.

Svenska regeringen vill inte ha vidare aktioner på EU-nivå. Kryptonycklar (till exempel lösenord) kan överlämnas till polisen, men bara efter domstolsbeslut. Däremot är det tydligt att polisen upplever att det är ett ökande problem.

Under tiden enkäten cirkulerade bland medlemsländerna utdelade en belgisk domstol 30'000 euro i böter till Skype för att de vägrade ge avlyssningsmöjligheter till polisen. Krypteringsdiskussioner är alltså något som pågår i medlemsländerna och där både domstolar, polismyndigheter och åklagare aktivt bidrar till att forma vilka affärsmodeller som ska vara möjliga att marknadsföra mot användare. Dataskydd.net har tillsammans med Föreningen för digitala fri- och rättigheter försökt föra upp konsument- och medborgarfrågor med de två motsvarande utredningarna i Sverige som tillsattes i våras.

Ministerrådets analys av samtliga enkätsvar indikerar dock inte någon pan-europeisk ansats till problemet för tillfället. I de flesta medlemsländer krävs domstolsbeslut för att begära avkryptering av data, men inte i samtliga länder. Vissa medlemsländer begränsar avkrypteringskravet till teleoperatörer, medan andra medlemsländer (som belgien) tillämpar samma regelverk även på tjänster som inte är kopplade till nätverksinfrastruktur. Det är osannolikt att frågan fallit av agendan, även i frånvaro av direkta direktiv till EU-kommissionen att utarbeta ett harmoniserande förslag. Vi kan förvänta oss att behöva täcka den här frågan aktivt framöver.

Läs mer:

Ministerrådets frågeenkät om kryptering (20.09.2016):

http://statewatch.org/news/2016/sep/eu-usa-encryption-quest-12368-16.pdf

Svenska regeringens svar på enkäten:

https://dataskydd.net/sites/default/files/questionnaire_med_svar.pdf

Danska regeringens svar på enkäten:

https://itpol.dk/sites/itpol.dk/files/Encryption-of-data-Questionnaire-1...

Ministerrådets analys av samtliga svar på enkäten (21.10.2016):

http://www.statewatch.org/news/2016/oct/eu-encryption-orientation-debate...

Tweakers, Skype krijgt boete in Belgie voor weigeren tap (27.10.2016):

https://tweakers.net/nieuws/117239/skype-krijgt-boete-in-belgie-voor-wei...

Lägg till ny kommentar

Du behöver inte ange ett namn. Du kan använda vissa HTML-taggar.

Filtered HTML

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Plain text

  • Inga HTML-taggar tillåtna.
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.