Föreslaget sensorsystem för MSB har inget lättbegripligt syfte

Föreslaget sensorsystem för MSB har inget lättbegripligt syfte

Regeringen skickade nyligen ut en promemoria på remiss med innebörden att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska få ett eget sensorsystem för att kartlägga IT-hot mot svenska myndigheter.

Dataskydd.net har konsekvent sedan sitt grundande förespråkat en IT-säkerhetspolitik som utgår ifrån ett säkerhetsekonomiskt perspektiv. Det innebär att medborgare och konsumenter behöver bättre verktyg för ansvarsutkrävande vid IT-säkerhetsproblem. Sensorsystemet kommer, så vitt Dataskydd.net kan utläsa av promemorian, inte medföra bättre möjligheter till ansvarsutkrävande utan bli ännu en dyr, onödig åtgärd som inte kan få något annat resultat än att MSB:s kommunikatörsavdelning får nöjet att någon gång per år sammanställa infografik.

Preliminärt har Dataskydd.net även identifierat en bristfällig analys av konsekvenserna för dataskydd i förslaget, men vi kommer att återkomma med en grundligare genomgång innan april 2017.

Läs mer:

Justitiedepartementet, Tillhandahållande av tekniska sensorsystem – ett sätt att förbättra samhällets informationssäkerhet (27.02.2017):

http://www.regeringen.se/rattsdokument/departementsserien-och-promemorio...

Fil.dr. Tom Andersson i Ny Teknik, ”Hög tid att rensa i ’alternativa fakta’ om it-säkerhet” (10.03.2017):

http://www.nyteknik.se/stories/article6830546.ece

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).