Best practice-dataskyddsbeskrivning i Enköping: en svensk guldstandard

Best practice-dataskyddsbeskrivning i Enköping: en svensk guldstandard

När det gäller både dataskydd och datasäkerhet räcker det ofta inte med att det ska vara lätt att göra rätt. Man måste också förstå vilka målsättningar man har.

Dataskydd.net vill i den här texten lyfta fram en viktig målsättning för offentliga organisationer och företag som vill ha ett bra dataskyddsavtal: se till att de är begripliga och inte behöver så långa.

Om man redan från början vet att man vill att dataskyddsbeskrivningen för den egna webbplatsen, för den egna tjänsten eller plattformen eller det egna kund- eller medlemsregistret ska vara kortfattad och enkel att förstå, kan man utforma sina tekniska åtgärder efter vad man vill göra undantagsklausuler för i sin dataskyddsbeskrivning. Istället för att låta en jurist granska tekniska lösningar i efterhand, för att hitta de bästa sätten att avtala sig runt de mindre dataskyddande lösningarna, bör man redan från början fundera på hur friskrivningsklausuler i så hög utsträckning som möjligt kan undvikas.

Enköpings kommun har också vunnit blivit utsedda av IDG-tidningen Internet World till Sveriges bästa kommunwebbplats, dock inte för sitt dataskyddsarbete.

Lyckligtvis finns goda exempel:

Enköpings kommun har sedan 2015 medvetet arbetat för ett bättre dataskydd på sin publikriktade webbplats. De har valt tekniska lösningar, som krypterade anslutningar, fristående webbanalys och ställt krav på dataskyddande meta-taggar, som gjort att de kan formulera sin dataskyddsbeskrivning på ett kortfattat och lättbegripligt sätt. De har även valt att hantera tredjepartstjänster på ett sätt som gör att så få spårningskakor riskerar att hamna hos slutanvändaren som möjligt - och planerar att göra ännu mer.

Dataskydd.net hoppas att fler tar intryck av detta och inspireras att hitta de tekniska lösningar som gör dataskyddsavtalen så enkla som möjligt.

Läs mer:

Enköpings kommuns informationssida om personuppgiftshantering och cookies:

http://enkoping.se/om-webbplatsen/personuppgifter-och-kakor-cookies.html

Enköpingsposten, Enköping bästa kommunwebb (10.03.2017):

http://www.eposten.se/nyheter/enkoping/sveriges-basta-kommunwebb-unt4576...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).