Regler mot näthat i Tyskland går åt fel håll

Regler mot näthat i Tyskland går åt fel håll

Den 30 juni godkände det tyska parlamentet nya regler om mellanhandsansvar för sociala medier avseende näthat. I sin första iteration föreslog den tyske justitieministern Heiko Maas höga böter för företag som inte gjorde tillräckligt för att filtrera bort terroristpropaganda och hatiska budskap. I den version som röstades igenom Bundestag är den obligatoriska filtreringen borttagen.

Den tyska avdelningena av Reportrar utan gränser har riktat skarp kritik mot förslaget, och den europeiska organisationen för digitala rättigheter EDRi har varnat för att Tyskland sätter ett dåligt exempel.

Netzpolitik, en tysk organisation för digitala rättigheter, skriver att lagen kräver mycket snabba åtgärder mot olagligt material (borttagande inom 24 timmar) och samtidigt möjliggör mycket höga böter mot den som inte tar bort material tillräckligt snabbt. Eftersom företag inte kan få hjälp att bedöma vad som är olagligt, måste de själva hitta lösningar att kunna agera snabbt mot miljontals postningar, uttalanden och inlägg.

Det är en uppmaning till företag att "självreglera" sina kunder, konsumenter och användare, som dels gör det svårt att lansera tjänster som konkurrerar med de allra största (vem ska ha råd med så omfattande övervakning utom redan etablerade tjänster?) och dels förefaller omöjlig att lösa för företagen utan omfattande investeringar i automatisk övervakning av användare.

Läs mer:

Netzpolitik, Bundestag beschließt Netzwerkdurchsetzungsgesetz (30.09.2017):

https://netzpolitik.org/2017/bundestag-beschliesst-netzwerkdurchsetzungs...

Reporter ohne grenzen, NetzDG-Verabschiedung ein Schnellschuss (29.06.2017):

https://www.reporter-ohne-grenzen.de/presse/pressemitteilungen/meldung/n...

EDRi, Germany: Will 30 June be the day populism killed free speech? (29.06.2017):

https://edri.org/germany-will-30-june-be-the-day-populism-killed-free-sp...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).