Dataskydd.NET 1.1

Dataskydd.NET 1.1

Dataskydd.NET

Vol. 1, nr. 1, 5 november 2014

https://dataskydd.net - info@dataskydd.net

Information om EU:s dataskyddspaket och skydd av den personliga integriteten, både juridiskt och tekniskt, i den digitala världen.

Detta nyhetsbrev finns även på [node:url]

* ** *** **** ***** ****** ******* ****** ***** **** *** ** *

I detta nummer:

1. Första nyhetsbrevet!
2. "Sverige tar matchen?!" Dataskydd.NET på MR-dagarna
3. Agera: Ta ditt och andras privatliv i egna händer!
4. Dataskyddspaketet i Bryssel
5. Händer framöver

* ** *** **** ***** ****** ******* ****** ***** **** *** ** *

1. Första nyhetsbrevet!

Det här är det första nyhetsbrevet från Dataskydd.NET. Vi sammanställer veckorna som gått och ger tips på handlingar man kan vidta i sin vardag för att hjälpa samtliga människor få ett bättre skydd för sitt privatliv. Allt efter vad det lider kommer Dataskydd.NET uppdateras med mer information om statliga utredningar, europeiska utredningar, kommunala utredningar och klokheter och insikter från både historiska och nutida dokument. Integritet och privatliv är och bör inte vara varken underskattade eller eftersatta rättigheter, men av någon anledning är det den rättighet vi har lättast att eftersätta.

Kanske för att det är så svårt att relatera till andra människors privatliv.

Missa inte Dataskydd.NET på MR-dagarna i Umeå 13 november (se nedan) eller kom på fikaträff i Lund - 17:30, tisdagen 11 november på Café Mondo (mitt emot universitetshuset).

* ** *** **** ***** ****** ******* ****** ***** **** *** ** *

2. "Sverige tar matchen?!" Dataskydd.NET på MR-dagarna

Den 13 november anordnar Dataskydd.NET ett miniseminarium på MR-dagarna om svenska internetfilter och censurteknologier. Tillsammans med Erik Lakomaa, doktor i ekonomi från Handelshögskolan och Walid Al-Saqaf, som forskar om censur i Mellanöstern, vill vi skapa uppmärksamhet kring hur svensk politik för elektronik och informationsteknologi påverkar mänskliga rättigheter och möjligheterna för demokrati i andra länder. Precis som med många andra frågor - dödsstraff, våld mot barn, rättvis prövning och yttrandefrihet - fungerar hela Europa ofta som en inspirationskälla för andra länders lagstiftning. Därför är det oerhört viktigt att vi också kan respektera den grundläggande rätten till privatliv: att varje människa själv får forma sina åsikter och relationer.

MR-dagarna anordnas i år på Folkets hus i Umeå. Inträdet till miniseminarier är gratis, och ni hittar oss vid Stora scenen 14:00-14:30!

Se: http://mrdagarna.nu/miniseminarier/

* ** *** **** ***** ****** ******* ****** ***** **** *** ** *

3. Agera: Ta ditt och andras privatliv i egna händer!

Det finns en lång rad tekniska verktyg för att skydda sitt privatliv och minska effekten av överdriven spårning. Dataskydd.NET rekommenderar t ex X och X som översiktliga guider. Samtidigt är tekniken inte tillräcklig - idag lägger stater, myndigheter och företag flera miljarder kronor på att utveckla sätt att göra det svårt eller omöjligt att skydda sitt privatliv och sin integritet. Till detta kommer direkta osäkerhetsåtgärder från statsmakter som innebär infiltrering och övertagande av privatpersoners apparater och programvaror. Det är en orealistisk börda - både kunskapsmässigt och tidsmässigt - att privatpersoner som har ett intresse av sina grundläggande demokratiska rättigheter ska skydda sig helt på egen hand. Men det finns andra saker man kan göra.

Den här veckan uppmuntrar Dataskydd.NET människor att skriva brev till Malmö kommun. Kommunen har beslutat att alla bibliotek som tillhandahåller internetuppkoppling till sina besökare måste datalagra. Det gör att man måste registrera sig hos biblioteket för att alls ha möjlighet att använda internetuppkoppling där, och bibliotekets roll som kunskapsförmedlare försämras. Människor som av en eller annan anledning inte kan använda internet på andra platser har inga möjligheter att självständigt och under egen kontroll söka information - trots att biblioteken i andra lägen är förpliktigade att just låta människor göra detta.

Skriv ett brev till: Katrin Stjernfeldt Jammeh, Kommunfullmäktiges expedition, Malmö stad, 205 80 Malmö

Eller ett mejl till: katrin.stjernfeldt-jammeh [ at ] malmo [ punkt ] se

och fråga hur Malmö kommun kommer att omvärdera sin kommunala datalagringspolicy efter EU-domstolens beslut att upphäva datalagringsdirektivet.

* ** *** **** ***** ****** ******* ****** ***** **** *** ** *

4. Dataskyddspaketet i Bryssel

I början av oktober diskuterade medlemsländernas regeringar, däribland Sverige, återigen dataskyddspaketet. Det är en nästan total blockering av de nya förbättrade reglerna för hantering av personuppgifter inom polisväsendet - trots att liknande utredningar i Sverige visar att det vore relevant med gemensam europeisk lagstiftning! - och förhandlingarna om dataskyddsförordningen rör sig långsamt. Spaniens justitieminister har sagt att han vill se ett antagande av de nya reglerna. Däremot är det otydligt ifall EU:s medlemsländer arbetar för mot en fortsatt stark lagstiftning till skydd för integriteten eller om kommissionens förslag kommer att urvattnas ännu mer än vad som redan var fallet sommaren 2013 - det enda tillfälle då Dataskydd.NET kunnat få tag på faktiska förhandlingsdokument.

Det som bekymrar regeringarna är den samtidiga behandlingen av privat och offentlig sektor. Å ena sidan har båda sektorerna samreglerats sedan dataskyddslagstiftning blev populärt, å andra sidan har det varit mycket tung lobbyism för att släppa integritetskraven på privat sektor (bland annat i reklamindustrin). Å tredje sidan är det i stort sett otänkbart att offentlig sektor på egen hand skulle utveckla någon sorts IT-verktyg: de som praktiskt implementerar integritet kommer även fortsättningsvis vara privat sektor. EU-parlamentet å sin sida har föreslagit att även EU:s institutioner och myndigheter ska täckas av dataskyddspaketet.

Nyligen har de också intresserat sig för lämpligheten i att Google och andra liknande företag får ta över rollen som upprätthållare av yttrandefrihet. Det senare problemet har föreslagits lösas genom ännu bredare undantag i dataskyddsförordningen, men är genomgående för i stort sett all internetlagstiftning. Det är ironiskt att man i både upphovsrättslagen och när man ska filtrera internet utan föregående rättsprövning å stora företags vägnar kan tycka att det är helt okej att företag gör bedömningen av vad som är yttrandefrihet och inte, men så fort privatpersoner erhåller samma rättigheter att bevaka sina intressen som multinationella företag redan har haft i många år att bevaka sina - då är demokratins och internets tid förbi. Dataskydd.NET uppmuntrar den svenska regeringen att anta en mer upplyst inställning, och istället förespråka tydligare lagstiftning kring hur företag, överlag, får agera med avseende på nedtagningar och blockeringar av material på nätet.

Nu i veckan diskuterar DAPIX-rådet hur datainspektionerna ska kunna samarbeta i framtiden.

Italienska ordförandeskapet kommenterar på rätten att bli bortglömd (29 september 2014):
http://register.consilium.europa.eu/doc/srv?l=EN&f=ST%2013619%202014%20INIT

Slutsatser och vidare kommentarer från DAPIX (16 oktober 2014):
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14270-2014-INIT/en/pdf

Mötesagenda för DAPIX-rådet inför 6-7 november (30 oktober 2014):
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/CM-4788-2014-INIT/en/pdf

Arbetsgrupp i DAPIX om kapitel IX (undantag för journalism, hälsa, offentlighet, osv) (24 oktober 2010):
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14098-2014-REV-1/en/pdf

Ministrrådet om dataskyddsdirektivet (17 oktober 2014):
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14356-2014-INIT/en/pdf

* ** *** **** ***** ****** ******* ****** ***** **** *** ** *

5. Händer framöver

13-15 november, Umeå
MR-dagarna: http://mrdagarna.nu

24-25 november, Stockholm
Internetdagarna: https://internetdagarna.se

17 februari 2015, Stockholm
Forum för dataskydd anordnar seminarium om molnupphandlingar:
https://dpforum.se

Saknas det något dataskyddsrelaterat vi borde ha med? Kontakta oss på info@dataskydd.net!

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).