Nokia avkrypterar data, skadar användarnas integritet

Nokia avkrypterar data, skadar användarnas integritet

Det har nått dataskydd.net att Nokia erkänner att man avkrypterar krypterad data. Anledningen är, säger de, att det ska gå snabbare att ladda hemsidor i mobiltelefonen. Problemet är bara att användare då tror att de surfar och uppger information till olika hemsidor under premissen att ingen annan får informationen, medan det i själva verket blir jätteenkelt att komma åt informationen!

Det här exemplet, samt det av oss tidigare rapporterade exemplet med belgiska tågbolag visar att vi behöver någon form av dokumentationskrav och översyn av företag och myndigheter som hanterar privata data. Det är naturligtvis inte alls okej att företag hävdar att vi som privatpersoner har en kontroll och inflytande som vi inte har, utan att kunna hållas ansvariga alls.

Vi på dataskydd.net uppmanar samtliga medborgare att skriva till sina representanter i Europaparlamentet och be dem åtgärda företag som håller på så här. Dels behöver vi tillräckliga sanktionsmöjligheter, dels behöver vi dokumentationskrav, och tydligen också kontinuerliga rapporterings- eller auktoriseringskrav. Upprörande!

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).