Nyspråk om datalagring förändrar inte dumheten i åtgärden

Nyspråk om datalagring förändrar inte dumheten i åtgärden

Förra veckan var helt klart en upptagen vecka för de europeiska institutionerna i frågor som kränker och begränsar mänskliga rättigheter.

EU-parlamentet gör motstånd mot Passenger Name Records (PNR) - en sorts obligatorisk datalagring för flygbolag och deras bokningstjänster av vem som flyger var, med vilket kreditkort man betalat, var man bor och annan information som man uppger när man bokar flygbiljetter. Värdet av uppgifterna för brottsbekämpning eller terroristbekämpning är tvivelaktigt, och de kan användas för att begränsa rörelsefrihet, kartlägga individers resemönster och i vilka konstellationer olika grupper av människor åker var (till exempel vänner, familjemedlemmar eller arbetskollegor). Förra mandatperioden förlorade parlamentet en strid om delning av PNR med USA mot ministerrådet (där Sveriges regering ingår) och kommissionär Cecilia Malmström. I början av denna mandatperiod har parlamentet istället valt att begära ett förhandsutlåtande från EU-domstolen om lagligheten i PNR-avtal med Kanada med avseende på stadgan av mänskliga rättigheter.

EU-kommissionen har också lagt ett förslag om en EU-lag för utdelning av PNR. Denna kommer i ljuset av att Storbritannien hotat att inte längre låta tyska flygbolag landa på brittisk mark, då Tyskland har en högre standard för skyddet av de mänskliga rättigheterna än vad Storbritannien har, och kommissionen menar därför att ett snabbt EU-agerande är nödvändigt för att säkerställa att olika företag inte drabbas av olika regler i olika medlemsländer. Dataskydd.NET observerar att alla medlemsländer är bundna av stadgan för mänskliga rättigheter och att det inte i allmänhet borde finnas något krav på kommissionen att harmonisera nedåt från ett starkare skydd till det minsta möjliga.

Men även svenska riksdagen är inblandade. För fyra år sedan välkomnade justitieutskottet en strategi för fler avtal om PNR-överföring. Särskilt tyckte man att lagringstider skulle bestämmas till ett "minimum" (vilket är underligt, för man får anta att flygbolagen och deras bokningsagenturer av ekonomiska skäl redan lagrar uppgifterna så kort tid de kan, i syfte att spara pengar) och att antalet uppgifter, och användningsområden för dessa, som ska lagras, behöver preciseras. Lagstiftarna är kluvna - man vill skriva fina ord i sina beslut om att man tänker på detaljer, men i själva verket är utför man oftare retoriska manövrar för att försämra skyddet för mänskliga rättigheter när det varken är nödvändigt eller proportionerligt.

Dataskydd.NET drar sig också till minnes FN:s särskilda rapport om skyddet för mänskliga rättigheter i brotts- och terroristbekämpning, där det tydligt framgår att man inte i allmänhet kan förvänta sig att datalagring av samtliga medborgares uppgifter - oavsett dessa medborgares nationalitet - är proportionerligt eller förenligt med principerna i europeisk rätt.

Inrikeskommissionär Avramopoulos i Europaparlamentet. Inrikeskommissionär Avramopoulos efter Ministerrådet.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).