JO-anmälan mot Försäkringskassan: dataskydd är inget argument mot granskning av myndigheter

JO-anmälan mot Försäkringskassan: dataskydd är inget argument mot granskning av myndigheter

Dataskydd.NET har lämnat en kommentar till Justitieombudsmannen angående den pågående utredningen mot Försäkringskassan:

1. Försäkringskassan antyder att de misslyckats upphandlat ett e-postsystem som klarar av kraven för intern granskning av verksamheten och därför har de upprättat vad de själva hänvisar till som ett ”olagligt register”. Detta är i sig klandringsvärt.

2. Försäkringskassan anger att de utarbetat en rekommendation, men uppger inte att de i sitt beslut följt rekommendationen.

3. Rekommendationen och det efterföljande beslutet har enligt Försäkringskassans historia utarbetats först efter att det kommit ut i medier att det pågår en intern utredning om oegentligheter i myndighetens verksamhet. Att Försäkringskassan haft de anställdas privatliv i beaktande låter lovvärt, men tajmingen för deras plötsligt intresse för arbetsmiljö samt konsekvenserna av detta intresse är klart underliga. Det vore olyckligt om JO tillät myndigheter att framställa den grundläggande rätten till privatliv och privat kommunikation som motstående intresset av att granska offentlig verksamhet, bara för att en myndighet reagerat konstigt på mediarapporter om granskning av oegentligheter i den egna verksamheten.

4. Försäkringskassan uppger inte att de raderat hela det olagliga registret, vilket kan betyda att de fortfarande har delar av ett olagligt register. De verkar däremot ha kunnat radera sådana delar av registret som behövdes för den (vid tillfället för beslutet om radering) redan pågående interna granskningen.

Det är klart att myndighetens högsta ledning bär ett tungt ansvar för vad de anställda på myndigheten ägnar sig åt. Detta gäller oavsett om dessa anställda ägnar sig åt oegentligheter vid tillsättningar av andra ansvarspositioner på myndigheten, eller om det gäller utarbetande av rekommendationer för privatliv. Dataskydd, privatliv och IT-upphandlingar är inget okänt problem på myndigheterna, och knappast något som enbart Försäkringskassan drabbas med. Dessa problem finns dokumenterade i en lång rad svenska offentliga utredningar allt sedan 1970-talet. Det är däremot olyckligt om myndigheten lyckas samtidigt försämra allmänhetens och andra myndigheters respekt för arbetstagares och andra privatpersoners grundläggande rätt till privatliv, och allmänhetens förtroende för att myndigheter kan komma till rätta med problem i den egna verksamheten. Dataskydd.NET har förtroende för att JO kommer att dela denna uppfattning.

Läs mer:

JO-anmälan mot Dan Eliasson:

https://dataskydd.net/jo-anmalan-mot-dan-eliasson

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).