Dataskydd.net besöker Friposts integritetsdag i Göteborg

Dataskydd.net besöker Friposts integritetsdag i Göteborg

Den 11 juni var Dataskydd.net på besök hos föreningen Fripost i Göteborg för att prata om våra projekt https://webbkoll.dataskydd.net och kommunundersökningen. Dagen inleddes med EU:s nya dataskyddsregler och hur man enkelt och billigt kan göra sin webbplats bäst på dataskydd, och efteråt ordnades en workshop i Tor och anonymisering.

Det tog mindre än 15 minuter att se till att Friposts hemsida inte läcker referrer-information (vilket inte var fallet innan Dataskydd.net:s besök). En klar indikation på att det är både enkelt och går jättesnabbt att stärka enskildas rättigheter på internet! (Även om Fripost redan tidigare hade ett bra skydd mot informationsläckage till både tredjeparter som Google, och mot internetleverantörer, genom HTTPS.)

Andra frågor som dök upp rörde EU:s dataskyddsregler i förhållande till nya regler i handelsavtal, samt molntjänster i skolor. Till skillnad från företag, som i och med dataskyddsförordningen kommer att hamna under ett ökat tryck att lägga beslut om personuppgiftshantering på ledningsnivå, har många kommuner gått vidare med snabba upphandlingar av molntjänster för olika verksamheter. Ansvarskedjan är otydlig, och Datainspektionens uppmärksamhet på området har begränsats till påpekanden om avtalsklausuler som inte egentligen ger några starka garantier för varken föräldrar eller elever om de framtida konsekvenserna av upphandlingarna.

Läs mer om föreningen Fripost och uppkommande aktiviteter i Göteborg på föreningens hemsida:

https://fripost.org/

Se också:

Presentation från Friposts integritetsdag:

https://dataskydd.net/sites/default/files/20160611_fripost_dataskyddnet.pdf

Dataskydd.net, Hur bra är din kommun på dataskydd? Se vår kommunundersökning! (31.05.2016):

https://dataskydd.net/nyheter/2016/05/31/hur-bra-ar-din-kommun-pa-datask...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).