Datainspektionen på Irland ägnar sig åt HemLigHeTer...!

Datainspektionen på Irland ägnar sig åt HemLigHeTer...!

LinkedIn har fått en massa rekommendationer av Datainspektionen på Irland om hur de kan förbättra sitt dataskydd, skriver irländska Independent. De här rekommendationerna kommer gälla samtliga LinkedIns europeiska användare så det finns god anledning även för svenska medborgare att bekymra sig för att vi inte får veta vilka rekommendationerna är!

När offentliga myndigheter börjar dela ut hemliga instruktioner till företag är det redan ett problem i sig. Men ett ännu större problem i europeiska sammanhang är att den irländska datainspektionen ensam möjligheten att å alla i hela Europaunionens vägnar dela ut hemliga instruktioner. Varför blir det så?

Jo, som Datainspektionen på Irland säger är det förstås upp till LinkedIn som privat företag att avgöra om de vill publicera något om sina revisioner eller inte. Det är alltså LinkedIn snarare än irländska datainspektionen som enligt juridiken hymlar med åtgärderna de mottagit. Datainspektionerna i EU har inte fått samma möjligheter som till exempel Konkurrensverket att utreda och publicera utredningar. Det är en sak som Dataskyddsförordningen försöker ändra på.

Är man svensk LinkedIn-användare finns det två saker man kan göra:

  1. Skicka ett brev till LinkedIns kundtjänst och be dem offentliggöra rapporten från irländska Datainspektionen. Det kan vara så att Datainspektionen på Irland har makten att fatta beslut åt LinkedIn åt oss, men vi har rätt att kräva av LinkedIn att de berättar vilka besluten är, även när irländska Datainspektionen inte själv har befogenheten att berätta för oss.
  2. I juni 2013 menade svenska regeringen fortfarande att en utökning av Datainspektionens befogenheter så att de mer liknar Konkurrensverkens kunde skada offentlighetsprincipen(?! se här), bland annat för att man då måste ge Datainspektionen bättre möjligheter att hantera konfidentiellt material från företag (se här). Skriv till en riksdagsledamot och fråga varför man inte istället försökte stärka Datainspektionernas möjligheter att publicera sina beslut på samma sätt som Konkurrensmyndigheterna gör!

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).