Rumänsk cybersäkerhetshetsnoja fortfarande snäppet rättssäkrare än gamla Svea

Rumänsk cybersäkerhetshetsnoja fortfarande snäppet rättssäkrare än gamla Svea

Dataskydd.NET gillar Rumäniens konstitutionsdomstol, som vid tre separata tillfällen förklarat datalagring ogiltig då den vänder på oskuldspresumptionen. Snart kan dock Rumäniens konstitutionsdomstol få ett nytt uppdrag: att utreda nya cybersäkerhetsregler.

Ett flertal organisationer som arbetar för rättssäkerhet och mänskliga rättigheter i Rumänien har skrivit ett gemensamt brev (engelska) till Rumäniens nyss valde president Klaus Iohannis om att den nya lagen om cybersäkerhet hotar privatliv, rättsordningen och ger allt för stora befogenheter till landets underrättelsetjänst och polis.

Lagen omfattar alla, både offentliga och privata aktörer. Flera myndigheter, däribland polisen, underrättelsetjänsten, säkerhetspolisen och militären, föreslås ges tillgång till all data som lagras av offentliga och privata aktörer som en del av cybersäkerhetsarbetet - utan föregående domstolsprövning! Organisationen ApTI frågar retoriskt (rumänska) "Vem bestämmer om förfrågningarna är relevanta och vilken data som i sådana fall ska lämnas ut? Och varför inte en domstol, så som redan är fallet i normal straffrätt?"

Här i Sverige behövs så klart inte domstols tillåtelse för att få ut data. Dokumentation av förfrågningar från polisen behöver bara ske om materialet ska användas i en förundersökning. Och trots att vi inte har någon författningsdomstol, finns det goda anledningar för svenska beslutsfattare att snegla mot Rumänien i de här frågorna.

Kanske bör vi också reflektera över att den här utvecklingen i Rumänien inte kommer inifrån Rumänien självt, utan via EU och andra internationella organ där länder som Sverige lobbar för betydligt sämre och svagare rättssäkerhet än vad som är lämpligt. Både hos oss och kring Svarta havet.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).