Spelutredningen har förutsatts ställa dataskydd åt sidan

Spelutredningen har förutsatts ställa dataskydd åt sidan

Spelutredningen, Fi 2015:11, har fått i uppdrag av Sveriges regering att utreda förhållandena på den svenska spelmarknaden. Utredningen fick en kort stunds uppmärksamhet när internetleverantören Bahnhof reagerade på att internetfiltrering var en av de åtgärder utredningen uppmärksammade som styrmedel för att förhindra att olagliga speltjänster riktas mot svenska konsumenter.

En mer bekymrande del av utredningsdirektiven, ur Dataskydd.net:s perspektiv, är uppmaningen från regeringen till utredaren att undersöka behovet av undantag från personuppgiftslagen för att speltjänstföretag ska kunna motverka spelmissbruk.

Personuppgiftslagen och EU:s nya datalagstiftningen bör ses som principiella lagar: de är verktyg genom vilka privatpersoner utövar och upprätthåller sina grundläggande mänskliga rättigheter. Därför är det olyckligt att "undantag" är det första som politikerna tänker på vid utformande av lagstiftning kring verksamheter som kan tänkas befatta sig med personuppgifter. Det rimliga är att all lagstiftning skrivs i syfte att vara förenlig med de grundläggande mänskliga rättigheterna och deras principer, och spellagstiftning bör inte vara ett undantag.

I den tidigare utredningen om speltjänster från 2008 listas ett stort antal exempel på "spelansvarsåtgärder", sådana åtgärder som leverantörer kan behöva vidta för att skydda människor mot spelmissbruk. De spänner över enkla åtgärder, som att tillhandahålla bra information till alla användare om deras skulder, vinster och satsade pengar, till mer komplicerade åtgärder, som att se till att personalen får tillräcklig utbildning i hur man upptäcker spelmissbruk. Den tidigare utredningen listar även ett stort antal personlighetskategorier som kan antas vara i "riskzonen", och här blir politikernas förfrågningar om undantag från personuppgiftslagstiftningen direkt oroande:

Det kan inte anses rimligt att spelleverantörer ska kartlägga människors sociala bakgrund, utbildning, vänskapskretsar och beteenden över de senaste åren i syfte att förebygga spelmissbruk. Tekniskt är det förvisso möjligt att via internets många annonsnätverk extrahera väldigt exakt information om människors bakgrund, deras "profiler", men dataskyddslagstiftningen syftar precis till att undvika att människor kartläggs i syfte att manipulativt styra deras beteenden.

Dataskydd.net har som målsättning att arbeta med andra organisationer i Sverige för att säkerställa att utredningen inte tolkar sitt uppdrag så att de grundläggande rättigheterna till dataskydd och privatliv ställs åt sidan. Väl definierade "spelansvarsåtgärder" är fullt tillräckligt för att speltjänstföretag ska kunna vidta åtgärderna med dataskyddsprinciperna i beaktande. Det enda som krävs är att det finns en rimlig möjlighet att förstå vilka "åtgärderna" är.

Vad gäller profilering av spelkunder, är det frågan om marknadsföringsverktyg verkligen är det som spelindustrin bör förpliktigas att använda om det är så att spelansvarsåtgärderna syfter till att människor inte ska spela för mycket.

Läs mer:

Direktiv 2015:95 till utredning Fi 2015:11, Omreglering av spelmarknaden:

http://sou.gov.se/wp-content/uploads/2015/11/omreglering-av-spelmarknade...

SOU 2008:124, En framtida spelreglering:

www.regeringen.se/contentassets/5c15daa4fa8c45d0985b6846739a71df/en-fram...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).