Lagförslag i Storbritannien och USA medför teknisk osäkerhet för privatpersoner i Sverige

Lagförslag i Storbritannien och USA medför teknisk osäkerhet för privatpersoner i Sverige

De senaste två veckorna har både brittiska underhuset och amerikanska senaten behandlat förslag med långtgående konsekvenser för enskildas möjligheter att uppnå teknisk säkerhet i elektroniska miljöer. Bland annat har ett kontroversiellt tilläggsyrkande i senaten innebörden att amerikanska myndigheter får hacka datorer i alla delar av världen - utan att vara säker på att de har befogenhet att hacka datorn. Även i Storbritannien innebär den nya lagen om utredningsbefogenheter för brottsbekämpande myndigheter att brittiska myndigheter får ställa till med tekniskt trassel för enskilda.

Privatpersoner som använder sig av elektroniska verktyg som datorer, mobiltelefoner eller surfplattor i Sverige drabbas tyvärr också av de utländska myndigheternas föreslagna verksamhet. Eftersom internets huvudsakliga funktionalitet är att koppla samman elektroniska apparater över hela världen, är osäkerhet i en del av nätet automatiskt en osäkerhet i en annan del av nätet. Utan krav på brottsbekämpande myndigheter i andra länder att säkerställa sig om att de inte skadar utländska elektronikanvändare, blir möjligheterna för säker skolgång, myndighetskontakter, e-handel och sociala kontakter sämre i Sverige.

I Storbritannien finns fortfarande möjligheter för överhuset att öka kontrollerna av de brottsbekämpande myndigheternas nya befogenheter, eller helt enkelt be brittiska regeringen ta fram ett nytt förslag. De brittiska förslagen har redan i mars i år fått skarp kritik från bland annat FN:s särskilde utsände i frågor om respekten för mänskliga rättigheter i terroristbekämpning.

I USA orsakade tilläggsyrkandet ett bordläggande av lagstiftningen: flera senatorer har uttalat att de inte kommer gå vidare med behandlingen av lagen där de nya befogenheterna lagts till om inte tilläggsyrkandet dras tillbaka.

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).