Nya EU-förslag om "e-bevis" att vänta i juni?

Nya EU-förslag om "e-bevis" att vänta i juni?

Sedan förra hösten utreder EU-kommissionen behovet av att introducera ny lagstiftning på den europeiska nivån för att samla in och hantera så kallade elektroniska bevis. Dessa kan utgöras av uppgifter motsvarande de som tidigare reglerades i datalagringsdirektivet, eller de svenska datalagringslagarna, men också av meddelanden i appar som är krypterade och i dagsläget inte uppenbart tillgängliga för många polisstyrkor.

EU-kommissionär Věra Jourová har vid ett par tillfällen under våren lyft fram att EU-kommissionen så tidigt som i juni i år kommer vilja lyfta möjliga förslag med medlemsländerna.

En enkätundersökning bland medlemsländerna förra hösten visade att flera av de största medlemsländerna är villiga att gå vidare med koordinering på europeisk nivå, medan till exempel Sveriges regering är avvaktande. Sverige är ett av bara två EU-länder som fortfarande inte ratificerat Europarådets cyberbrottskonvention, och de två statliga utredningar om hemliga, elektroniska tvångsmedel som sannolikt är tänkta att leda till en ratificering kommer inte vara klara förrän i höst.

Elaka rykten om ett nytt datalagringsdirektiv har hörts, men EU-domstolens beslut från i december 2016 lär vara sådant att det blir svårt att manövrera sig runt. En växande korpus av rättsfall från Europadomstolen om insamling och övervakning av metadata (information om vem man pratat med, hur länge och varifrån, till exempel, "information om information") snävar också in utrymmet stater har att godtyckligt utsätta sina medborgare för kartläggning, profilering och granskning.  I till exempel Sverige sätter man istället sina förhoppningar till de pågående förhandlingarna om eDataskyddsförordningen, där operatörernas sug efter att få kartlägga sina konsumenter ännu mer antas ge bättre utrymme även för polisen att få tag på sådan data de vill ha.

Här på Dataskydd.net, som på andra ställen, väntar vi med spänning på vad EU-kommissionär Jourová kan tänkas föra upp för idéer med medlemsländerna.

Läs mer:

EU-kommissionen, Speech by Commissioner Jourová on Law Enforcement Challenges in the Online Context - University of Luxemburg (2017.04.25):

http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-1092_en.htm 

Dataskydd.net, EU:s justitieministrar initierar (kanske inte) diskussion om EU-regler för kryptering (2016.11.07):

https://dataskydd.net/nyheter/2016/11/07/eus-justitieministrar-initierar...

Ministerrådets frågeenkät om kryptering (20.09.2016):

http://statewatch.org/news/2016/sep/eu-usa-encryption-quest-12368-16.pdf

Svenska regeringens svar på enkäten:

https://dataskydd.net/sites/default/files/questionnaire_med_svar.pdf

Danska regeringens svar på enkäten:

https://itpol.dk/sites/itpol.dk/files/Encryption-of-data-Questionnaire-1...

Ministerrådets analys av samtliga svar på enkäten (21.10.2016):

http://www.statewatch.org/news/2016/oct/eu-encryption-orientation-debate...

Dataskydd.net, Polisen kritiserar säkra appar för slutkonsument (i Dataskydd.NET 4.2) (2017.04.03):

https://dataskydd.net/nyhetsbrev/dataskyddnet-42

Dataskydd.net, Kommentarer till Näringsdepartementet på EU-kommissionens förslag till ny eDataskyddsförordning (2017.03.03):

https://dataskydd.net/sites/default/files/edataskydd_dataskyddnet_201703...

Vi använder varken kakor eller analysverktyg och vår webbserver loggar inte ditt besök.

Problem med sajten? Frågor? Kontakta oss! Vi finns också på Mastodon/Fediverse. Nyheterna finns som RSS-flöde.

All text, förutom citat, är tillgänglig under CC0 (ingen upphovsrätt).